+38 (050) 313 62 50
ЗАПИС НА КОНСУЛЬТАЦІЮ
ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ
​І вас вилікують…
13.10

Секс – тема затребувана. Про нього можна прочитати чи побачити багато цікавого, особливо у глянці. Але з реальною проблемою звернутись, на жаль, в нашій країні практично нема до кого. По-перше, тому, що в нас у суспільстві в принципі ця тема до цього часу табуйована. Люди не говорять між собою про секс і тим паче не звертаються з цим до спеціаліста. А по-друге, будемо чесними, таких спеціалістів дуже мало. Звичайно, є лікарі-сексологи, є психотерапевти, які займаються проблемами, що пов’язані з сексуальними розладами, дисфункціями, але, як правило, вони орієнтовані на лікування пацієнта, якщо він до них звернувся.

Уявімо, що останнім часом не відчуваємо сексуального потяга, не хочеться сексу, і партнер чи партнерка не задоволені, звичайно. Псуються стосунки, нам кажуть, що з нами щось не так. І ми вирішуємо піти на консультацію до сексолога. Знаєте, що ми почуємо – треба лікуватись. Чи все добре з потягом, і партнер подобається, але при статевому акті не виділяється достатньо змазки і відчувається дискомфорт. Ідемо до спеціаліста, і нас знову почнуть лікувати. А ще, можливо, ви прочитали в модному журналі, що виявляється, весь цей час у вас був неправильний оргазм. У вашому віці більш досвідчені коханки досягають вершин оргазму зрілого, вагінального. І ви приймаєте рішення, нехай і мене навчать, і докладаєте зусиль: робите все, як там написано, ви працюєте над собою, по декілька раз у день качаєте ті самі, головні, м’язи. А він не приходить і не приходить – цей правильний оргазм. Ви ідете до лікаря і… Маєте рацію! Вас починають лікувати. Чому б ні, за ваші ж гроші? А ви впевнені, що хворі?

Розберемось, в яких випадках можливо говорити про сексуальні дисфункції, що є нормою. Якщо ви раніше бажали сексу сім разів на тиждень, а зараз не хочете зовсім, і від цього страждаєте, варто задуматися. Якщо ви жили, відчуваючи сексуальне бажання доволі рідко, а тепер не можете спокійно ходити вулицями через постійне сексуальне збудження, треба звернути увагу, звичайно. Чи у вас розладналися сексуальні стосунки з партнером, і вам не вдається це виправити, а для вас це важливо, звертайтесь по допомогу. Якщо ваші сексуальні вподобання та поведінка зовсім не співпадають з загальноприйнятими, тоді шукайте спеціаліста. Це основні випадки, коли реально потрібна допомога лікарів. Тобто це можна назвати сексуальними дисфункціями: різке сильне зниження або, навпаки, зростання сексуального потяга; порушення збудження; жорсткі сексуальні сценарії. Під останнім я маю на увазі, що ви не можете відчути збудження чи оргазм з іншою дорослою людиною, яка погоджується на статевий контакт з вами. Вам необхідні специфічні умови чи речі, певний сценарій, щоб отримати сексуальне задоволення. І крім того, все це різко відрізняється від того, що прийнято в суспільстві.

Безумовно, існує ще безліч проблем в сексуальній сфері. І якщо вони вас турбують, ви можете проконсультуватися, але треба пам’ятати, що немає ніяких норм чи стандартів в сексі. Вам може не хотітися сексу скількись там разів на тиждень, ви не зобов’язані відчувати сексуальне збудження чи оргазм, і ваші інтимні стосунки чи переживання не повинні відповідати ні чиїм бажанням окрім ваших особистих. Все, від чого вам і партнеру добре у фізичному та моральному сенсі, що приносить сексуальне задоволення, якщо ви його потребуєте, звісно, є нормою. Немає правильних і неправильних, зрілих та незрілих оргазмів. Не існує ніяких параметрів сексуального бажання чи рівня збудження. Все це вкрай індивідуально, і тільки ви самі можете зрозуміти, що підходить саме вам. Треба цікавитись власною анатомією, знати, як ми влаштовані. Наприклад, що оргазм – це рефлекс. А у жінок нервова тканина, що розташована в кліторі, дає сигнали, і слідом за цим відбувається саме ця рефлекторна дія. Тому, насправді, оргазм у жінок можливий тільки кліторальний. А ще, що тканини клітора і головки статевого члена ідентичні та розвиваються у зародка із одних і тих самих елементів. І тому тільки ці тканини, у принципі, здатні давати ось цю відповідь.

Так що, не варто заглиблюватись у сенс чи рекомендації із статей типу «100 правильних поз у сексі» чи «як досягти зрілого оргазму». Займайтесь сексом, слухайте себе та партнера, експериментуйте. І головне – не дозволяйте нікому, чуєте, нікому поставити під сумнів вашу неповторність.