+38 (050) 313 62 50
ЗАПИС НА КОНСУЛЬТАЦІЮ
ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ
​Коли потрібен сімейний психолог
17.03

Марат Дарман — сімейний психолог у Києві

Допомагаю сім'ям і парам долати кризи стосунків: вчитися слухати один одного і знаходити спільне рішення проблеми.

Зв'язатися зі мною:
+38 (050) 313 62 50
mmmdarman@gmail.com

Коли потрібен сімейний психолог

У процесі розвитку стосунків, на різних етапах, пари неминуче зіштовхуються з проблемами взаєморозуміння, довіри і прийняття. У всьому світі сімейні психологи і консультанти, поряд з адвокатами і священиками, допомагають вирішувати проблеми, що виникають у сім’ях і парах. У нашій країні приватний сімейний психолог і консультант із питань сімейних стосунків — поки що явище нове. Але, як показує практика, часто це єдиний спосіб об’єктивно побачити проблему, що виникла у взаємостосунках, і спробувати знайти вихід із ситуації. Інколи звернутися до сімейного психолога — єдиний       спосіб врятувати сім’ю чи відновити прийнятні стосунки.

Чому в сім’ях трапляються кризи

Люди знайомляться, закохуються, створюють пари, одружуються, будують спільне життя, народжують дітей, ведуть спільне господарство, переживають радощі й печалі, разом проводять другу половину життя — живуть довго і щасливо. Цю ідеалістичну картинку практично на кожному етапі підстерігають кризи стосунків.

Цікаво, що ж стається, чому люди, які так сильно кохали один одного, в якийсь момент починають ненавидіти. Криза стосунків — наслідок накопичених незадовільнених один одним потреб і бажань; результат нездійснених очікувань, про які партнер інколи й не здогадувався; межа можливості стримувати й терпіти біль, образу, сором, злість і навіть відразу; завершення чергового і початок нового етапу життя пари. У такі моменти стосунки настільки напружені, що найменше перевантаження приводить до емоційного вибуху, який може спопелити будь-які почуття. Взаємні звинувачення підсилюються за принципом підливання масла у вогонь. Інколи доходить до крайніх форм вираження — образ і навіть насильства. Агресія переповнює і знаходить вихід в інколи непоправній формі.

Як же не доводити до таких ситуацій? Необхідно наважитися розмовляти один з одним на непрості теми. Розмовляти щиро та відверто про свої бажання, фантазії, очікування, тривоги, переживання і страхи. Не всі і не з усіма це можуть. Під час кризи украй важко раціонально оцінювати ситуацію. Про страждання дітей у часи сімейних криз необхідно написати окрему статтю, але, коротко кажучи, варто шукати шляхи виходу з кризи хоча б заради дітей. Діти — найбільш незахищена і схильна до травмування категорія із усіх членів сімейної системи. Сімейний психолог може допомогти розпочати розмову про найскладніше.

У чому полягає допомога психолога сім’ї?

Чим же може допомогти психолог в сімейному житті? Звичайно, сімейне життя він змінити не зможе, але зможе допомогти учасникам пари чи членам сім’ї усвідомити ті проблеми, які привели до ситуації, що склалася. Навчитися слухати один одного. Спробувати знайти рішення проблеми. І навіть, якщо в результаті роботи пара вирішить припинити стосунки, допомогти в тому, щоб розставання пройшло з мінімальними психологічними травмами. Щоб люди змогли іти далі й будувати нові стосунки, не з образами й ненавистю, а з розумінням, що це рішення було найкращим для обох у цей момент життя.

Консультація сімейного психолога дозволяє учасникам пари чи членам сім’ї у безпечній, конфіденційній обстановці висловити один одному те, що в звичайних умовах сказати неможливо. Допомога психолога у проясненні сексуальних стосунків партнерів — інколи взагалі перша можливість відкрито говорити про свої вподобання, очікування і незадоволеності в сексі.

У сімейному консультуванні використовується, зазвичай, інтегративний підхід, коли у роботі з парою застосовуються техніки з різних шкіл психотерапії. Утім, консультант повинен мати високий рівень компетенції та цілісну концепцію функціонування пари і сімейної системи. Звичайно ж, техніки, що використовуються в роботі з сім’ями і парами, повинні бути екологічними, не директивними та ефективними.

Вартість консультації сімейного психолога

Зазвичай допомога сімейного психолога полягає у проведенні 1,5-годинної консультації з обома учасниками пари. Іноді проводиться й індивідуальна 50-хвилинна консультація з одним із учасників сім’ї чи пари.

Вартість консультації з обома учасниками пари — 800 грн.

Вартість індивідуальної консультації — 600 грн.

Консультація сімейного психолога доступна для сімейного бюджету у зв’язку з тим, що сімейне психологічне консультування зазвичай має нетривалий характер. У системі, яку використовую я, допомога психолога сім’ї здійснюється протягом двох місяців. Я проводжу протягом цього часу 5–6 консультацій. Зазвичай цього достатньо, щоб сімейний психолог якісно виконав свою роботу на цьому етапі взаємостосунків у парі. За цей час можна багато прояснити, усвідомити і вивести на новий рівень прийняття. Часто вдається розв’язати конфліктну ситуацію і накреслити шляхи для покращення взаємостосунків.