+38 (050) 313 62 50
ЗАПИС НА КОНСУЛЬТАЦІЮ
ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ
На що розраховувати та як не ошукатись, звернувшись по психотерапевтичну або психологічну допомогу
08.06

Як не ошукатись, звернувшись по психотерапевтичну або психологічну допомогу

Вирушаючи в чудову подорож до пізнання та удосконалення себе, ви маєте розуміти, куди і з ким ви вирушаєте.

Останнім часом в Україні зростає кількість людей, що мають суттєву потребу в психотерапії. Багато хто приймає складне рішення звернутися до психоаналітика, або до психолога, або до психотерапевта. У часи, коли інформація буквально затоплює, буває складно визначитись, хто й чим саме зможе допомогти в позбавленні від страждань та в отриманні душевного спокою. Людині, яка має психологічні труднощі, невротичний або межовий розлад, буває досить складно знайти фахівця, який зможе надати адекватну допомогу, та не натрапити на шарлатанів, що обіцяють чудесні, швидкі та гарантовані рецепти майже від всіх проблем. Зараз я не кажу про знахарів, ворожок, екстрасенсів та магів. Я кажу про, так би мовити, парапсихологів та парапсихотерапевтів, які, швидко отримавши фрагментарні навички в неструктурованих комерційних проектах, починають практикувати, не розуміючи, що психотерапія — це не гра.

Більшість людей не уявляють, чим, як і наскільки психотерапія зможе допомогти їм вирішити ті чи інші проблеми в їхньому житті та самопочутті. Окрім того, існує стійке відторгнення слів із часткою «психо». Це і наслідок радянської психіатрії, та й численні випадки невдалих звернень до недобросовісних фахівців з питань психічного здоров’я в сучасній Україні. Як уберегти себе від зустрічі з тими, хто запевнятиме, що знає вас краще, аніж ви самі, нав’язуватиме вам свої цінності, диктуватиме, що і як робити у житті, завищуватиме оплату послуг, порушуватиме терапевтичні межі, або, просто кажучи, використовуватиме вас у власних цілях? Як не стати ошуканим та ще й розчарованим у всіх психологах та психотерапевтах? Найкраща страховка — це знання про можливості та обмеження психотерапії, здоровий глузд та якісна інформація.

Коли потрібна психотерапія

Кожен з нас час від часу відчуває напруження, тривогу та сум, переживає невдачі та стреси. У житті нас підстерігає безліч проблем, втрат, розлук та негараздів. Але психотерапія взагалі-то не робить життя безтурботним та безхмарним. Як зрозуміти, що вам потрібна саме психотерапія?

Якщо ви не можете знайти роботу, про яку мрієте, або не можете зустріти дівчину зі своїх фантазій, то психотерапія тут ні до чого. Але у разі, якщо ви постійно відчуваєте страх, коли приходите на співбесіду, або відчуття сорому не дозволяє бачитися з жінками, у разі, коли ви тривалий час не відчуваєте задоволення собою та своєю долею, або коли ви маєте соматичну симптоматику за відсутності медичних підтверджень таким станам, то психотерапевт може вам допомогти.

Психотерапія доречна, коли складнощі та проблеми з’являються із середини вашої особистості, є проявами вашого характеру або щось внутрішнє не дозволяє вирішувати виклики повсякденного життя. Дехто приходить на запис до психотерапевта, втративши сенс життя, хтось бажає позбутись нав’язливих думок та страхів, а комусь не вистачає впевненості в собі. Якщо ваша спрямованість до саморозвитку та зростання блокована, то психотерапія може відновити цю вроджену здатність людини. Якщо ви маєте внутрішнє відчуття дисгармонії та пригніченості, а думки про власну недосконалість перетворились у нав’язливе самозвинувачення, то психотерапія для вас.

Якщо ви припускаєте, що ми самі є творцями власної долі і що ми самі в тому числі обмежуємо свою здатність до щастя, зростання та гармонії, то, мабуть, вам підходить психотерапія.

Сучасна психотерапія складається з трьох основних напрямків:

  • психодинамічного, в основі якого лежать психоаналітичні теорії;
  • гуманістично-екзистенціального, центрованого на клієнті;
  • модифікованих поведінкових технік.

Та будь-яка модальність психотерапії виходить з ідеї, що вона має допомогти людям прийняти відповідальність за власну самореалізацію, яка притаманна людському роду.                     

Ваші очікування від психотерапії мають бути реалістичними. Бажано зрозуміти, що психотерапія не спроможна змінити вас повністю. Деякі терапевти зможуть полегшити симптоми, змінити ваше стереотипне ставлення до себе та інших. Але справжні зміни відбудуться, коли ви наважитесь чесно подивитись на себе, прийняти власні обмеження та недосконалості, взяти повну відповідальність за власне життя та долю.

Ваша участь у психотерапевтичному процесі не є пасивним прийняттям «лікування» або «навчання» від психотерапевта. Скоріше за все, це спільна робота, де психотерапевт є гідом та супроводжуючим у ваш внутрішній світ, в якому ви разом зможете дослідити перешкоди до власного росту. Психотерапевт не має робити щось за вас: коли ви перекладаєте відповідальність на спеціаліста або він сам обмежує вашу відповідальність – це не психотерапія. Головною ціллю психотерапії є відновлення вашої здатності вирішувати проблеми самостійно, а не за допомогою психотерапевта.                  

Наміри та очікування

Іноді наші очікування не збігаються з реальною ситуацією. Приймаючи будь-яке рішення вперше, ми стикаємося з невідомістю та невизначеністю. Задля більшої рішучості люди використовують певні ідеальні уявлення про ситуацію, в яку намагаються потрапити. У разі вирішення питання про звернення по психотерапевтичну допомогу рівень тривоги значно збільшується. Тому певні викривлення реальності неминучі. Отже, необхідно зважено, неспішно, з отриманням якомога більшої кількості інформації підійти до цього питання. Усе залежить від ваших намірів.

Вірогідність успіх терапії значно зросте, якщо ви відчуваєте, що саме цей терапевт і саме цей метод психотерапії максимально відповідає вашим запитам та ситуації, в якій ви опинилися.

Задля цих цілей ви маєте обов’язок, в першу чергу перед собою, не вимагати або не приймати те, що може загрожувати вашій цілісності. Не все, що допомагає нам, є найкращим для нас. Наприклад, приймаючи ліки, ми впливаємо на певну симптоматику, але це іноді збільшує ризик звикнути до препаратів. Або, дозволивши терапевту прийняти рішення за нас, ми полегшуємо своє завдання, але звикаємо до несамостійних дій. Тому, звертаючись по психотерапевтичну допомогу, завжди тримайте в голові власну кінцеву ціль. Психотерапія може збагатити ваше життя. Вона може стати яскравою пригодою. Але, як і будь-яка подорож до невідомого, психотерапія приховує в собі багато неочікуваних «сюрпризів». Ви маєте бути готовим, що піднімуться забуті спогади та драматичні переживання, вам доведеться продовжувати шлях і тоді, коли з’явиться відчуття топтання на місці або погіршення стану. Ви маєте бути готовими до великих труднощів, якщо бажаєте дійти до цілі вашої подорожі.   

Психотерапія потребує часу, зусиль та сміливості. Ці сторони психотерапевтичної роботи будуть здаватись важкими, особливо якщо ви починаєте, коли знаходитесь у стані сильного психологічного розладу. Коли ви в сильному пригніченому або тривожному стані, ви бажаєте миттєвого покращення. Ви бажаєте чиєїсь турботи, на зразок материнського піклування. У такий момент якийсь терапевт може не встояти перед спокусою підтримати вас морально, порадою або ліками. Можливо, така турбота є тим, що вам потрібно, але це не психотерапія.  

Для уникнення розчарування ви маєте вирішити для себе основне питання – що саме вам потрібно: щоб про вас подбали чи навчили вас дбати про себе самостійно? Психотерапія не вирішить ваші проблеми та не позбавить ваше життя труднощів. Вона допоможе вам гідно зустріти їх. Неможливо уникнути в житті зіткнення з несправедливістю, образами, розчаруваннями та втратами. Однак чим більше підготовленими, гнучкими та вільними ви станете, тим більш цікавим та насиченим стане ваше життя. Пройшовши психотерапевтичний курс, ви отримаєте підґрунтя вашого щастя; розширивши ваше уявлення про реальність та відкривши власну здатність до зростання, ви отримаєте доступ до свободи свідомо обирати власний шлях та нести за цей вибір відповідальність.

Кому саме є сенс пройти психотерапію?

Багато причин наштовхує людей на думку звернутись по психотерапевтичну допомогу. Більшість звертається в ситуації гострого страждання та потребує допомоги задля можливості щоденного існування. Інші не мають значних страждань, але бажають стати «кращими» або досягнути успіху. Дехто приходить тому, що цікавиться власним душевним життям та бажає розібратися в собі. Декому просто нема з ким поговорити, або ж вони хочуть більше дізнатися про психологію людини. Дехто хоче впевнитись у власній «нормальності». У деяких випадках проходження психотерапії вимагає третя сторона – наприклад, це дитяча психотерапія або психотерапія людей з обмеженими можливостями.

Перед тим, як наважитися чи погодитися на курс психотерапії, зрозумійте власні мотиви. Чим суттєвішим виявиться ваше бажання прийти до психотерапевта, тим кориснішою буде така робота.

Якщо ви погодились під тиском або не розуміючи, для чого вам це, навряд чи ви отримаєте можливість відкритись та рухатись шляхом самопізнання, не кажучи вже про готовність до змін. Насамперед слід зрозуміти, що ваше погане емоційне самопочуття є позитивним фактором: здатність відчувати навіть складні почуття замість блокування емоцій – перший крок до психотерапії. Чим більш для вас доступне розуміння вашого страждання, чим більше відчуття неможливості залишатися в такому становищі, тим сильніше буде ваше прагнення до змін у власній долі. Але: психотерапевт здатний надати допомогу тільки тому, хто бажає цієї допомоги. Психотерапія корисна для тих, хто справді бажає змін.

Розпочинаючи психотерапію

Часто, коли людина приймає рішення розпочати власну психотерапію, не зовсім зрозуміло, з чого власне розпочинати. Як знайти кваліфікованого фахівця, що йому сказати та що саме робити у психотерапевтичному процесі? Також вас турбує ставлення до вашого рішення з боку оточення.

Розпочати – означає виділити час, звикнути до постійного графіку роботи, погодитись на відвертість та піддатися новим відчуттям, прийняти рішення щодо фінансових витрат. Це рішення в одно час викликає неминучі сумніви: «Може, ще не на часі…», «Не все так погано…», «Іншим ще гірше…» і таке інше. Але ж, відкладаючи на потім, ви втрачаєте можливість розпочати у більш-менш зваженому стані, коли ви можете обрати найкращий для себе варіант. Чекаючи, поки психологічний стан стане вкрай нестерпним, ви ризикуєте потрапити до першого, хто зустрінеться на вашому шляху, в бажанні миттєво полегшити свій стан. Коли вибір зроблено під тиском тяжких душевних страждань, купи невротичних або психосоматичних симптомів, важко бути впевненим, що вибір зроблено оптимально.

У разі, якщо вдається вчасно зібрати всю необхідну інформацію щодо методу та фахівців того чи іншого підходу, який зможе бути корисним саме у вашому випадку, ви зможете застрахувати себе від вибору вкрай невлучного варіанту. Розпочати терапію значно легше, коли ви добре уявляєте, чого саме чекати від цього процесу. При зустрічі з психотерапевтами не потрібно боятися: не забувайте, що клієнт саме ви, і ви платите за послуги. Ви маєте не тільки право, але і зобов’язання перед собою отримати максимально повну інформацію, яка вам необхідна.

Не турбуйтеся щодо враження, яке ви справите на терапевта. Важливіше, яким він буде для вас.

Якщо ви відчуєте сильне незадоволення, збентеження або сумніви — це не дасть вам прийняти рішення. Не поспішайте — пошукайте ще варіанти. У всякому разі ви можете припинити курс у будь-який момент та розпочати з іншим спеціалістом.